Om mobile art

Vad är mobile art?

Mobile art är en konsttyp som kännetecknas av föremålets förmåga att röra sig med hjälp av luftströmmar, genom beröring, eller via en liten motor. Det mest slående inslaget i mobile art är att, till skillnad från traditionell skulptur, uppnår den sin konstnärliga effekt genom rörelse. Mobile art är den vanligaste formen av kinetisk konst, som kräver rörelse av något slag. En typisk mobil består av en grupp av former, ofta abstrakta, som är förbundna genom ledningar, snören, metallstänger eller liknande. En del är utformade för att stå på en plattform eller direkt på golvet. De första experimentella mobilerna gjordes av den franska konstnären Marcel Duchamp på 1920-talet. En av de mest kända konstnärerna på området är den amerikanske skulptören Alexander Calder.

Mobile art är intressant eftersom det konstnärliga uttrycket inte är statiskt. Rörligheten hos konstverket gör att det inte är sig likt från stund till stund. På så sätt skapas intrycket av konsten hos betraktaren i varje nytt ögonblick och bidrar till en dynamisk konstupplevelse. Utvecklingen inom området är stark just nu och vi ser att fler och fler konstnärer väljer att arbeta med mobile art. Det finns ett stort intresse runt om i världen för konstformen och vi tror att intresse bara kommer att öka. Konstformen har stor potential att nå ut till många och den är väldigt flexibel och kan anpassas efter olika förhållanden och förutsättningar.

När det gäller street art och underground-scenen så är den också väldigt intressant just nu. Det finns en rad intressanta konstnärer som inte fått den uppmärksamhet som vi anser att de förtjänar. Vi kommer att bevaka utvecklingen på området och följer du vår sajt kommer du kunna hänga med i vad som händer på den här scenen.’

Syftet med Mobileart.se

På den här webbsidan presenterar vi artiklar och nyheter inom mobile art, street art och övrig konst i Sverige. Vi bevakar det allra senaste inom området och kommer regelbundet publicera nya spännande artiklar som tar upp aktuella strömningar och trender. Vår redaktion jobbar febrilt med att fånga upp vad som händer inom mobile art. Utvecklingen på området är start just nu och det finns väldigt många intressanta projekt som inte har skildrats i någon större utsträckning.