Bok med hopfällbara geometriska figurer av Tauba Auerbach

Tauba-Auerbach-[2,3]

Konstnären Tauba Auerbach har skapat en storskalig bok tillverkad av geometriska figurer. Boken kallar han för [2,3] och den har tillverkats tillsammans med Printed Matter, som är en ideell organisation i New York. Boken påminner om någonting vi alla känner igen, nämligen en barnbok med pop-up-figurer. Konsten riktar sig dock till en vuxen målgrupp.

[2,3] består av ett antal geometriska figurer och objekt tillverkade i papper. Dessa vecklas ut och kommer till liv när sidorna i boken öppnas. Auerbach har skapat sex separata figurer, där varje har en egen specialdesignad pärm. Man kan hitta mycket mer information om Auerbach på Instagram – där det regelbundet publiceras intressanta bilder som berör konsten på olika sätt. Auerbach har många följare på Instagram och det är ett utmärkt forum för att nå ut till en bredare publik.

Auerbachs pop-up-bok är verkligen fantasieggande! Samtidigt som den påminner om barndomen väcker den också tankar kring vuxenvärldens ansvar och att ödet för vår planet ligger i våra egna händer. Att uppleva Auerbachs konst är att ställas inför en rad frågor: vem har ansvar för vår framtid? Och hur kommer den att gestalta sig om vi som individer inte väljer att axla det ansvar som ligger på våra axlar? Auerbachs konst har blivit hyllad just för dessa intrikata dimensioner.

Parallellt med utställningen har Sam Fleischner filmat hela uppacknings-processen av boken. Filmen är full av fantastiska ljus- och ljudeffekter. Sam Fleischner är dock inte först med den här typen av pop-up-böcker. Andy Warhol gjorde redan 1967 ett liknande verk som bestod av en pop-up-bok med pappersrepresentationer av hans egna kända konstverk. Men även konstnären som Marion Bataille och Johann Volkmer har skapat pop-up-böcker med geometriska figurer som riktat sig till en vuxen konstpublik. Konstformen är intressant och tankeväckande. Vad händer med oss när vi utsätts för något som vi förknippar med vår barndom men som samtidigt så tydligt riktar sig till den vuxnes medvetande? Auerbach har sannerligen utforskat den frågan på ett ingående sätt. Hans metod är intressant och den här väckt en del uppmärksamhet runt om i konstvärlden.

Det här är mobile art när den är som allra bäst, experimentell och nyskapande men samtidigt med en igenkänningsfaktor som får de flesta besökare att haja till. Det gäller att vara öppensinnad när man ska ta till sig Fleischners konst – det här är inte riktigt något för traditionalisten. Snarare handlar det om progressiv konst som rör sig i ett landskap mellan street art och mobile art. En intressant utmaning för både hjärta och hjärna!

läs mer om boken på Designworld

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *